Nidos header3

Werk

Uitleganimaties in zeven talen

Nidos - jeugdbescherming voor vluchtelingen

Er zijn meer mensen op de vlucht dan ooit. Ook in Nederland worden we daar dagelijks mee geconfronteerd. Onder alle vluchtelingen zijn er ook minderjarige jongens en meiden die zonder hun ouders hierheen zijn gekomen, op zoek naar een veilige toekomst. Stichting Nidos zoekt huisvesting om deze jongeren op te vangen en te begeleiden.

Nidos wereld

Toegankelijk en inclusief communiceren

Elke dag heeft Nidos contact met allerlei verschillende mensen. Natuurlijk met de jongeren zelf, maar ook met opvangouders en gemeenteambtenaren. Aan Blik de vraag om al deze verschillende mensen te informeren, te raken en te werven. Kortom: allerlei doelen voor allerlei mensen! Wij ontwikkelden communicatiemiddelen in één herkenbare stijl, maar precies passend bij de boodschap en doelgroep. Middelen die iedereen kan begrijpen, waar je ook vandaan komt. Dat is toegankelijk en inclusief ontwerpen!

Uitleg van het proces voor jongeren

Als minderjarige jongeren zonder hun ouders in Nederland asiel aanvragen, komt er veel op hen af. Ze zijn in een nieuw land, met andere gewoontes, regels en taal. Vanaf hun aankomst in Ter Apel tot een veilige woonplek in Nederland doorlopen ze een heel traject. Blik maakte een uitleganimatie om inzicht te geven in het proces. Zo weten de jongeren wat hen te wachten staat. De animatie is in zeven talen beschikbaar: Nederlands, Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Kurmanci en Tigrinya. Leuk detail: medewerkers van Nidos hebben de meeste animaties ingesproken. De voice-over is dus geen stemacteur, maar een jeugdbeschermer of interculturele mediator. Hoera voor co-creatie!

Zes animaties voor opvangouders

Er is een tekort aan opvangplekken voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Daarom zoekt Nidos opvangouders, die jongeren in hun gezin willen opnemen en veiligheid en warmte kunnen bieden. De wervingsanimatie die Blik ontwikkelde legt uit wat het betekent om opvangouder te zijn én roept cultuursensitieve gezinnen op om zich aan te melden.

Ook is er een animatie die opvangouders informeert over de rol die zij spelen in het leven van de minderjarige vluchteling. En om ervoor te zorgen dat opvangouders realistische verwachtingen hebben, maakten we vier korte animaties. Elke animatie schetst een voorbeeldsituatie waarin zij kunnen belanden en geeft antwoord op veelgestelde vragen. Merkt Nidos dat er veel vragen zijn over een bepaald onderwerp? Dan maken we er nog een animatie bij.

Infographic voor gemeenteambtenaren

Om gemeenteambtenaren inzicht te geven in wie de alleenreizende minderjarige vluchtelingen zijn en wat zij nodig hebben, maakten wij een infographic. Een enorme issue teruggebracht tot één heldere plaat. Tot één duidelijke oproep: Helpt uw gemeente deze jongeren met een verblijfplaats waar zij kunnen integreren?

Nidos infographic roll up banner
Infographic nidos opvang alleenreizende minderjarige vluchtelingen