inspectieraad header

Project

Ontmoet Erik; de effectieve inspecteur

Inspectieraad

Erik de effectieve inspecteur is een man met een hoofd om te denken, een hart om te voelen en handen om uit te voeren. Blik ontwierp Erik in opdracht van de Inspectieraad binnen het project Vernieuwing Toezicht.

inspectieraad verschillende eriks


Effectiever inspecteren

De Inspectieraad is het samenwerkingsverband van de rijksinspecties. De raad zorgt ervoor dat inspecties werken volgens de belangrijkste principes van goed toezicht. Het project Vernieuwing Toezicht is erop gericht inspecteurs effectiever te laten inspecteren: meer effect, minder last.

De Ervaringsdag

Het gaat om begrippen als onafhankelijkheid en transparantie, maar ook samenwerking en slagvaardigheid. Wat betekenen deze grote woorden concreet en wat voor impact hebben ze op het werk van de inspecteur? Organisatieadviseur Ina Smittenberg riep de Ervaringsdag in het leven om Vernieuwing Toezicht te vertalen naar de dagelijkse praktijk voor rijksinspecteurs. Een dag waarop inspecteurs die elkaar over het algemeen niet kennen, samenkomen.

Erik als icoon

Erik werd een icoon voor alle communicatie tijdens en rond de Ervaringsdag. Met het ontwerp van Erik hebben we – letterlijk – de vraag hoe inspecteren eruitziet, handen en voeten gegeven. Op zo'n manier dat iedere inspecteur – in welke branche ook – zich met Erik kon identificeren.

“Blik heeft de problematiek vertaald in beeld en verhaal, in een strakke aanpak, denkend vanuit de doelstelling, doelgroepen en het beoogde effect.”

ina
inspectieraad kaart inspectieraad mapje


Een andere rol

Even na binnenkomst op de Ervaringsdag werden de inspecteurs verrast door een bezoek van Erik, gespeeld door acteurs. Zo kwam het ontworpen karakter echt tot leven. Deze 'Erik' stelde strenge vragen over hun kennis van de regels en houden daar ook toezicht op. De inspecteur had opeens een heel andere rol dan hij gewend was: die van geïnspecteerde.

Ingrijpende gevolgen

Inspecteurs van de rijksoverheid houden toezicht op wetten en regels, toetsen en controleren ze. En de uitkomsten kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Het is niet makkelijk om te beseffen wat dat doet met de organisaties, en met de mensen binnen die organisaties bij wie je over de vloer komt. Erik de effectieve inspecteur maakt dat duidelijk. Hij maakt het persoonlijk, de inspecteur ziet zijn dagelijkse praktijk weerspiegelt. De materie komt tot leven.

inspectieraad Evaringsdag-2
inspectieraad Evaringsdag-3
inspectieraad-gang ervaringshuis
inspectieraad poster 2

Letter en geest van de wet

Effectief inspecteren is een groot en abstract begrip. Wij hebben dat door Erik de inspecteur klein, helder en menselijk gemaakt. Erik biedt ook de handvatten om het voor inspecteurs concreet te maken. Doe je je werk vooral met het hoofd, dan inspecteer je naar de letter van de wet. Met het hart inspecteer je ook met gevoel naar de geïnspecteerde én voor de geest van de wet.

Campagne

Erik leeft! En hij heeft het druk. Hij was aanwezig op de Ervaringsdagen, maar hij is ook ingezet op een intranet voor inspecteurs. We maakten folders, flyers, posters en advertenties waarop Erik te zien was. Hij vertelt een verhaal over de geschiedenis van de inspecteur, maar zeker ook over de toekomst.

Zie jij ook die Grote Woorden, daar hoog in de lucht?

Wij zetten ze weer op de grond.