Wat gebeurt hier nou?

Altijd blijven lachen

Door Hanneke

Ik haal nog even snel een hand door m’n haar, veeg wat mascara onder m’n oog weg en zet de presentatie klaar. We presenteren via Teams ons conceptontwerp aan een groep van tien man. Niks bijzonders, zou je zeggen. Toch wel!

Er gebeurde namelijk iets geks. Iets verbazingwekkends. Iets wat ik in mijn 22-jarige werkzame leven nog nooit heb meegemaakt.

De kracht van herhaling?

Een paar weken eerder hadden we eveneens via beeldbellen onze eerste conceptpresentatie gegeven aan dezelfde groep mensen. Met hun opmerkingen, vragen en ideeën zijn wij aan de slag gegaan. We schaven bij en creëren. Zo komen we tot een aangepast conceptontwerp.

Om ieders geheugen even op te frissen, beginnen we de tweede presentatie met een herhaling van de vorige keer. Waar komen we vandaan, waar willen we naartoe? Na een tijdje, midden in onze herhaling, roept iemand aan de andere kant van het scherm dat hij het zo geweldig vindt wat wij met hun input gedaan hebben. Al snel krijgt hij bijval. “Inderdaad!” “Fantastisch!” “Dit is te gek!”

Au!

Huh? Zien ze dan echt niet dat dit precíes hetzelfde is als de vorige keer? Nee dus. Iets waar wij heel hard aan gewerkt hadden, is de eerste keer dus niet écht gezien. Wordt niet herkend. Dat doet best een beetje pijn. Maar al snel gaan de tranen over in een schaterlach. Wat gebeurt hier nou?

Coronamoe

Met alle Blikkers samen heb ik me over dit voorval gebogen. Lag het aan de volgorde van de presentatie? Was het te lang? Te complex? Presenteerde ik te saai? Maar nee. Ik denk dat er wat anders aan de hand is. Ik denk dat we elkaar missen. Dat we contact missen. Écht contact. Contact met wat je ziet. Met ons, de ontwerpers die het maken. Met je collega’s die er iets van vinden. Doordat we niet met z’n allen in één ruimte naar het ontwerp kijken, is er een afstand. Het verhaal ketst af op het scherm. Raakt je minder.

Het zorgt ervoor dat wij in zo’n gekke situatie terecht komen. Gelukkig blijven wij altijd lachen.

Wat denk jij?

Heb jij ook zoiets meegemaakt? Wat is jouw verklaring of idee?
Deel het met ons, vinden wij leuk!