Co creatie header2

Artikel

Blik op co-creatie

Het resultaat is mega-plus

Co-creëren. Dat is wat Blik het allerliefste doet. Maar wat is co-creatie precies? En wat levert het je op?

Co-creatie is samen met anderen dingen maken. Dat betekent dat je samen met iedereen die betrokken is het ontwerpproces doorloopt. Samen geef je iets vorm, zoals een campagne. Zo weet je zeker dat degene voor wie je die campagne maakt het ook echt begrijpt én ziet. Dat doet Blik op twee manieren:

1. Co-creatie met de opdrachtgever

Blik weet alles van vormgeving. Onze opdrachtgever weet alles van de inhoud. Dat brengen we samen door een co-creatie sessie te doen waarbij iedereen aanschuift. De manager, een inhoudsdeskundige, een beleidsadviseur, iemand van de werkvloer en ook nog een medewerker van de communicatieafdeling. Iedereen doet mee en geeft input. En die input is onmisbaar. Want alle perspectieven samen vormen de basis van de communicatie. Of dat nou gaat om een publiekscampagne, of een strategie.

2. Co-creatie met de doelgroep

Waarom zou je iets vóór een doelgroep maken, als je het ook mét hen kan maken? Neem bijvoorbeeld jongeren. Natuurlijk kunnen wij met jongerenwerkers van alles voor hen bedenken. Maar het sluit veel beter aan bij de jongeren als zij het zelf bedenken.

Het resultaat is mega-plus

Aan het einde van de rit heb je iets gemaakt dat gecreëerd én gevalideerd is door degene voor wie je het maakt. Het zit dicht bij de werkelijkheid. Het klopt. Ook zijn er verbindingen gemaakt en relaties gelegd. Mensen hebben elkaar ontmoet en inzichten met elkaar gedeeld. Dat levert de organisatie niet alleen nu, maar ook op de lange termijn veel op. Ten slotte zijn er ambassadeurs gecreëerd. Iedereen die betrokken was, kent het verhaal. En het allerbelangrijkste: ze kunnen het verhaal doorvertellen. En dat is precies waar je het voor doet.