Blik op verandering in de zorg
Door Hanneke
Blik is waar verandering is. Want wij weten hoe je mensen in beweging brengt. Hanneke vertelt je wat onze rol in het veranderproces is.
Blik is waar verandering is. Want wij weten hoe je mensen in beweging brengt. Hanneke vertelt je wat onze rol in het veranderproces is.
Co-creëren. Dat is wat Blik het allerliefste doet. Maar wat is dat toch precies? En wat levert het je op?
Ik haal nog even snel een hand door m’n haar, veeg wat mascara onder m’n oog weg en zet de presentatie klaar. We presenteren via Teams ons conceptontwerp aan een groep van tien man. Niks bijzonders, zou je zeggen. Toch wel!
Er gebeurde namelijk iets geks. Iets verbazingwekkends. Iets wat ik in mijn 22-jarige werkzame leven nog nooit heb meegemaakt.
De wereld draait door. Meer dan ooit zijn organisaties in beweging. Ze moeten zich aanpassen en anders werken. Ze willen veranderen.
In deze tijd wordt helder wat echt belangrijk en urgent is. Organisaties en hun medewerkers gaan terug naar de essentie: dit is waar we van zijn. Dat betekent ook dat de communicatie teruggaat naar de essentie. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid: dit is hoe we het gaan doen. Zonder geneuzel.
Grote events, inspirerende presentaties of vrolijke stands in de hal van het kantoor om een campagne af te trappen zijn verleden tijd. Blik bedenkt niet langer bijzondere manieren om een verhaal te vertellen. We vertellen het gewoon.
Toen het coronavirus ons dwong binnen te blijven, kwamen er overal beelden van het hart naar buiten. Er hingen harten achter ramen om te laten zien dat we aan elkaar denken. Harten op posters in abri’s eerden zorgverleners en harten op de vloer van treinstations riepen reizigers op om anderhalve meter afstand te houden.
Er is nooit een campagne geweest om mensen op te roepen het beeld van een hart te gebruiken. Het gebeurde. Omdat het hart laat zien waar corona ons raakt. Het hart staat voor het leven. En dat is precies waar corona over gaat.
“Goedemorgen, collie peeps!” In plaats van tegen een gezellige bende in de studio in de Twijnstraat roep ik dit nu tegen mijn scherm. Het is een gekke tijd. Een tijd waarin er juíst veel te doen en te delen is, met collega’s, cliënten en verwanten.
Want hoe leg je cliënten uit wat er aan de hand is? Hoe vertel je ze dat ze niet naar dagbesteding kunnen, dat hun familie niet op bezoek komt? Ook voor medewerkers is er veel veranderd. Wat zo vanzelfsprekend was, is nu zoeken. Hoe verloopt een project als je elkaar niet kunt ontmoeten? Wie kun je waar om vragen? Hoe neem je beslissingen en hoe deel je die vervolgens? En hoe zorg je ervoor dat iedereen aangehaakt blijft?
Stel: je wil een campagne, rapport of animatie. Dus klop je bij Blik aan en deel je jouw wensen en ideeën. Maar dat betekent nog niet dat je precíes weet wat je krijgt. Want dat weten wij ook nog niet. Dat gaan we ontwerpend onderzoeken, of onderzoekend ontwerpen. Samen met jou. En bovenal: samen met jouw doelgroep.
Dat is eigenlijk heel spannend. Want we gaan beginnen, zonder dat we precies weten wat eruit komt. En dan nog zoiets. Het ontwerpproces bij Blik verloopt niet lineair. We gaan niet eerst inventariseren, om dan door te gaan naar de volgende fase. We gaan gelijk de diepte in. We onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen en communiceren tegelijk. Want door alles tegelijkertijd te doen, vormt zich al het middel waarvoor jij Blik hebt ingeschakeld.
Laten we een voorbeeld nemen. We maken een campagne. Doordat je alles tegelijkertijd doet, begin je meteen met jouw campagne. Ook de start is relevant om te laten zien. Het hele proces hoort óók bij de campagne. Of eigenlijk: het proces ís de campagne!
Als je Blik vraagt om een middel te maken – of het nu een campagne, evenement of rapport is – kunnen wij van alles verzinnen. We brainstormen, designen en produceren. Uiteindelijk komen we tot een mooi product. Maar het ontwerp wordt zoveel beter als de mensen die betrokken zijn ook meedoen. Zij kennen het èchte verhaal. De inhoudsdeskundigen, de doelgroep en iemand die er juist geen verstand van heeft. Iedereen doet mee in het ontwerpproces. De mensen die we betrekken bij de ontwerpvraag, worden onderdeel van het antwoord.
Voordat jij ons gebeld hebt, heb je een hele weg afgelegd. Samen met collega’s heb je besloten dat jouw verhaal verteld moet worden. Je hebt gespard, je idee uitgewerkt en budget geregeld.
Het is helemaal duidelijk wat je voor ogen hebt. Dat kan een campagne zijn, een infographic of iets heel anders, maar laten we het nu even een auto noemen. Je ziet een glanzende rode auto voor je, met leren bekleding en het liefst ook met parkeerassistentie. Je hebt Blik gebeld en met een uitgewerkte briefing zit je hier aan tafel. Morgen staat ie voor de deur! Toch?
Nou, eigenlijk niet. ‘Een auto’ bestaat namelijk niet. Er zijn wel zes miljoen verschillende auto’s. We willen dus eerst meer weten. Nu begint het werken met Blik.
En, als iets niet lijkt te kunnen, dan neem ik tijd en ruimte om er anders naar te kijken. En dan kan er altijd iets.
Dat gaat niet over wilskracht. Zo van ‘als ik wil dat ‘t er komt, nou dan zal ‘t er komen ook’. Nee, dit gaat over iets anders. Je kunt namelijk ook iets laten ontstaan, omdat het kán. Blik heeft daar ervaring mee.
Jij bent ergens goed in en wij zijn ergens goed in. Als wij samen antwoorden bedenken op jouw vraag, wordt het beter.
Je komt bij ons met een probleem of wens. In een briefing schets je de context en deel je de uitgangspunten. En dan nu wordt het pas écht leuk; we gaan samen aan de slag!
Oh jee, wat nu?! Jij weet waarschijnlijk waar dat lampje voor staat. Met datamanagement en informatiemanagement werkt het net zo. Enkele medewerkers in jouw zorgorganisatie begrijpen exact waar het voor staat. Maar een groot deel kan er geen wijs uit worden. Jammer, want hoe fijn is het als je in een oogopslag ziet dat er een paar extra bedden beschikbaar zijn.
Je hebt een droom. Je bedrijf 2.0. Efficiënter, duurzamer, klantgerichter of…? Van bovenaf is de nieuwekoers helder. Het staat op flip-over en beleidsplan. Maar hoe krijg je dit toekomstscenario in de hoofden en harten van mensen?
De essentie van je organisatie in één beeld, dat is een logo. Hoe we zo’n -logo ontwerpen? Simpel: jij laat zien waar je organisatie voor staat. Niets meer. Niets minder. Dan vertalen wij die kern in dat ene krachtige beeld. En trek jij vanzelf de klanten aan die bij je passen.
Een ontwerpvraag is nooit alleen. Hij is altijd verbonden met de kern van jouw organisatie. Je wilt een ontwerp, omdat je gezien wilt worden, nietwaar? Precies zoals je bent. En het ontwerpproces – nee, een goed ontwerpproces – helpt je aan de perfecte tactiek om dat voor elkaar te krijgen. Een kraakhelder verhaal dat wordt gevoeld en gedeeld door al jouw mensen.
De infographic is hot. En dat komt mooi uit, want ook wij zijn dol op hem. Het is ontwerp op z’n scherpst: complexe materie teruggebracht tot één plaatje. Wat doet een goede infographic? Daar kunnen we kort over zijn: data tot leven brengen. Hoe dat dan precies in zijn werk gaat? Dat hebben we je binnen één kopje koffie verteld.
Rood. Blauw. Geel. Alles tussen #00000 en #FFFFF. Je kunt er niet niét door geraakt worden. Zie jij kleur, dan doet het gelijk iets met je. Of je nu wilt of niet. Magisch? Nou en of. Maar ook hartstikke praktisch. Je kunt dus wel raden wat ons favoriete middel is om jouw verhaal te ondersteunen. Kiezen wij de juiste kleur, dan heb jij het belangrijkste in één klap verteld. Hoe? Zo.
Even eerlijk. Ben jij dezelfde als twee, vijf of tien jaar geleden? Dat gaat ook op voor je organisatie: die is veranderd en gegroeid, heeft zich ontwikkeld. Tijd om dat zichtbaar te maken. Met een nieuw beeldmerk, een nieuwe huisstijl die past bij de jij van nu. Hoe komen we samen aan Het Plaatje? En de kleuren, vormen, lettertypes en lijnen die daarbij horen? Kijk, zo doen we dat.
Hoi, wij zijn FC Blik. Een tienkoppig ontwerpteam dat jouw verhaal vertelt in klare beeldtaal. Wat is jouw doel? Wie is je publiek? En hoe raken we iedereen op de tribune? Gaan we samen een potje vormgeven, dan krijgen deze tien vedettes alle antwoorden op tafel. Spits: de goudzoeker. Vliegende keep: de astronaut. Maar waar is toch die nummer 11? Verzamel ze allemaal!
Professioneel, betrokken en niet te vergeten eigentijds. Woorden die jouw organisatie perfect omschrijven. Ze zeggen immers precies wat je over jezelf wilt vertellen. Of is het niet meer dan een tipje van de sluier? Want wat betekenen ze eigenlijk? Voor iedereen daarbuiten, voor jouw eigen mensen, voor mij, hier. Ontwerp breekt die allesomvattende termen (op z’n Bliks: paraplu’s) als vanzelf in tastbare stukken. Pats. Jij en ik weten opeens weer: hé, dit gaat ook over mij.
Met z’n drietjes ontwerpen we al negenentwintig jaar bij Blik. Opgeteld dan hè. Tijd zat dus om een hoop te leren. Over het vak, over de klant en met name over onszelf. Wie ben ik als vormgever? Welke rol neem ik in tegenover (of liever: naast) mijn opdrachtgever? Of jij nu ontwerpt of niet, je herkent ze vast: de dingen waarvan je als groentje nog geen flauw benul had. Wij hebben onze vier favorieten omgezet in de Wijze Lessen van Blik. Doe er je voordeel mee!
Henk klopt op ons raam. Hij wil een huisstijl voor zijn waterfietsverhuur. Alles erop en eraan. Of zijn nieuwe logo - een frisgele eend, da’s wel duidelijk - over twee weken op de gevel kan. “Moet lukken toch, dames?” Prachtig vinden wij zoiets: het vertelt ons alles over deze opdrachtgever. Maar nog lang niet genoeg. Alleen sámen ontwerpen we de communicatie die Henk nodig heeft. Waarom is zo’n samenwerking ons zoveel waard.
“Wat is schoonheid? Ja, doei. Daar brand ik mijn vingers niet aan hoor.” Mijn eerste reactie op een vraag die we onszelf zo nodig moesten stellen. Gewoon, tussen de bruine boterhammen en smeerpaté met tuinkruiden. Lekker luchtig, zo’n lunch aan de Twijnstraat 30B. “Kleiner dan: wat is schoonheid volgens Blik?” Oké, waarom niet. Ik doe een poging.
Natuurlijk kan niet alles in beeld worden verteld. Een goede tekst kan op zich voldoende informatie geven, als het onderwerp zich ervoor leent. Maar probeer deze drie eens in woorden te vangen:
Onze opdrachtgevers zeggen vaak: 'Hee, jullie zijn veel méér dan een ontwerpbureau.' Bij 'vormgeving' denken veel mensen aan lettertypes, illustraties, kleuren en vormen en hoe de ontwerper daar iets moois van maakt. Maar goede ontwerpers doen meer.